Barátom új laptop vásárlása mellett döntött, lemondott a régi 6 éves gépe javíttatásáról. Az új gépe 130.000 Ft-ba került, egy alap kategóriás, de masszív HP modell volt. bekapcsoláskor még tűrhető sebességgel ment, néhány nap elteltével azt tapasztalta, hogy egyre jobban lelassul. Két hét múlva arról panaszkodott, hogy a gépe gyakorlatilag pont ugyanolyan lassú lett, mint a régi gépe volt. Utóbb kiderült, hogy a Windows 8 frissítések lassítják be és ezt sem a boltban, de még a szervizben sem fogadják el javítandó hibának.

Ha a vásárlás előtt találkozok vele mindenképp felajánlottam volna neki, hogy tegyünk egy próbát! A gépét kipucoltam volna a portól és felújítom a hűtőegységét, illetve a Windows is újra installálom egy új SSD kártyára. 4GB memóriával és egy új SSD kártyával úgy repül egy gép, hogy az embernek lobogni kezd még a haja is! Az SSD (solid state disc) egy olyan nagyméretű memória kártya, amely nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, ezért az adatállomány csak félvezető alkatrészekben tárolódik.

A hagyományos merevlemezben (winchester) az író/olvasó fej mechanikus mozgása jelentősen lassítja az adatelérést, ezért az ssd lemezek sebessége nagyjából a négyszerese elektromechanikus társának.

Egy több éves, de megfelelően felújított számítógép még évekig hasznos munkaeszköze a felhasználónak